Γούρια και σύμβολα


    Μια από τις αγαπημένες επιλογές για δώρο, είναι τα γούρια. Ένα γούρι πάντα αντικατοπτρίζει μια ευχή μας και η προσφορά του ως δώρο είναι μια σταθερά διαχρονική ευγενική κίνηση με έντονο συμβολισμό . Ενδεικτικά παρακάτω αναφέρουμε μερικά από τα ποιο διάσημα και συνήθη σύμβολα .

  • Ρόδι:
     Το ρόδι, από την αρχαία Ελλάδα και το μύθο της Περσεφόνης, μέχρι τη μακρινή Περσία, παραπέμπει σε καλή τύχη , πλούτο , ευεξία, γονιμότητα, ευημερία. Επίσης το ρόδι συμβολίζει τον ιερό γάμο και θεωρείται σύμβολο της θεάς Ήρας, προστάτιδας του γάμου. Το ρόδι στα νεότερα χρόνια καθώς και το σπάσιμο του ροδιού, είναι ένα από τα έθιμα του γάμου προκειμένου να φέρει στο ζευγάρι καλοτυχία και ευγονία .

  • Στεφάνι:
    Το στεφάνι στα γούρια με το κυκλικό του σχήμα συμβολίζει την πληρότητα και την ολότητα . Ο κύκλος είναι ο χρόνος που εγκλείει το χώρο . Κύκλος είναι η ίδια η ζωή , η ένωση των ανθρώπων σε κοινή ζωή , με τις βέρες και τα στέφανα στη τελετή του γάμου που συμβολίζει την κοινή πορεία και το ξεκίνημα ενός νέου κύκλου ζωής .

  • Ελιά:
Η ελιά, σύμβολο ευημερίας και πλούτο, με τους τους ελαιώνες και τους κάμπους με ελιές να θεωρούνται τόποι ηρεμίας και αυτοσυγκέντρωσης.
 Σύμβολο θρησκείας και ελπίδας, όπως το κατάλευκο περιστέρι που φέρνει ένα κλαδί ελιάς από την εποχή του Νόε μέχρι σήμερα συμβολίζει Ειρήνη και ελπίδα για όλον τον πλανήτη . Επίσης σύμβολο αθλητισμού όπως ο ´´Κότινος´´ , ένα στεφάνι από αγριελιά που φύτρωνε έξω από το ναό του Δία στην Ολυμπία και ήταν το βραβείο των νικητών στους Ολυμπιακούς αγώνες .

  • Κλειδί:
     Το κλειδί έχει έντονο συμβολισμό που παραπέμπει στη δύναμη του να κλειδώνουμε και να ξεπληρώνουμε αντίστοιχα την τύχη . Την πρωτοχρονιά επίσης συμβολίζει το ξεκλείδωμα της πόρτας του νέου έτους , ενώ σε ένα νέο ξεκίνημα εξαφανίζει τα εμπόδια που πιθανόν να προκύψουν στη πορεία.

  • Καράβι:
      Τέλος το καράβι, σύμβολο πορείας ενός ταξιδιού,  μιας νέας αρχής, μιας νέας ζωής . Άρρηκτα δεμένο με την ελληνική νησιωτική παράδοση που την παραμονή του νέου έτους είθιστε να να στολίζουν καραβάκι για να είναι καλοτάξιδο το νέο έτος .

    Κάθε φορά που προσφέρετε ένα γούρι στον εαυτό σας η σε κάποιον άλλο , βάλτε μια πρόθεση σε αυτό . Κάντε μια ευχή που θα συνοδεύσει τη πράξη σας και απλά προσφέρετε το με αγάπη .